Kimchi w onggi
Kiedy: | 2024-11-16 |
---|---|
Czas trwania: | 10:00 - 16:00 |
Koszt wstępu: | bezpłatne |
16 listopada o godz. 10 zapraszamy na dzień pełen tradycji i koreańskiej kultury!
Harmonogram:
10:00 - 11:00 – Otwarcie wydarzenia, powitanie gości, pokaz parzenia herbaty i degustacja.
11:00 - 13:00 – Warsztaty robienia kimchi z prezentacją wprowadzającą.
13:00 - 13:30 – Wyjazd do sadu na tradycyjne zakopanie kimchi, powrót do oranżerii i zakończenie ceremonii kimchi.
13:30 - 14:30 – Przerwa na lunch.
14:30 - 16:00 (lub 17:00) – Warsztaty tworzenia koreańskich lampionów i kaligrafii we współpracy z Centrum Kultury Koreańskiej.
Onggi to tradycyjne koreańskie wyroby ceramiczne, które od czasów prehistorycznych używane są jako naczynia stołowe, a także naczynia do przechowywania żywności (np. ryżu, sosu sojowego, solonych ryb, kimchi, alkoholu i wody pitnej). Dzięki porowatości i przepuszczalności naczynia onggi doskonale nadają się do przechowywania różnego rodzaju produktów fermentownych. Onggi, w odróżnieniu od szlachetnej, białej porcelany, jadeitowo-zielonego celadonu, czy ceramiki w stylu buncheong, które zawsze cenione były za swoje artystyczne walory, traktowano jako przedmioty codziennego użytku, pozbawione wartości estetycznych, a ostatnio wręcz uznawano je za staromodne obiekty kojarzące się z okresem sprzed modernizacji. Dzisiaj, kiedy zwraca się uwagę na sprawy natury i środowiska, ten rodzaj ceramiki budzi coraz większe zainteresowanie. Onggi to esencja natury, to wielowiekowe doświadczenie i mądrość, która rodzi się z obserwacji i przeżywania świata. Artyści zajmujący się współcześnie ceramiką onggi często wychodzą poza tradycyjne, utylitarne funkcje tworzonych obiektów i tworzą rzeźby ceramiczne, które w nowych już formach są wciąż kontynuacją tradycji wielu pokoleń twórców onggi.
Kimchi jest nieodłączną częścią kultury koreańskiej, a od lat zyskuje również uznanie na świecie ze względu na swoje zdrowotne wartości, ale także jako kreatywne danie charakterystyczne dla nieco egzotycznej tradycji kulinarnej. Do przygotowywania kimchi używano ceramicznych naczyń onggi i do dzisiaj uważa się, że najlepsze jest kimchi fermentowane właśnie w tych naczyniach. Tradycja wspólnotowego przygotowywania kimchi - Kimjang - została wpisana w 2013 roku na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO.