reklama

Newsy

CEL NR 12 - ODPOWIEDZIALNA PRODUKCJA I KONSUMPCJA

reklama
CEL NR 12 - ODPOWIEDZIALNA PRODUKCJA I KONSUMPCJA
2021-04-19

Na świecie, coraz częściej używa się surowców naturalnych w sposób niewydajny i niezrównoważony. W przeciągu siedmiu lat (2010-2017) globalny ślad materiałowy zwiększył się o ponad 10 miliardów ton i wyniósł 85.9. Ilość odpadów elektronicznych wzrosła także aż o 38%, jednak tylko 1/5 z nich jest powtórnie przetworzonych, co jest niezwykle istotne. Co więcej, rządowe jak i prywatne dotacje na rozwój obszaru gospodarki paliw kopalnych znacząco przyczyniają się do pogłębiania kryzysu klimatycznego. Dane pokazują, że już wcześniej ogromne sumy pieniężne wzrosły z $318 miliardów do ponad $418.

Z tych właśnie powodów United Nations do 2030 roku ma zamiar wdrożyć zrównoważone zarządzanie energią i zasobami naturalnymi. Kolejnym założeniem jest zmniejszenie o 50% marnowanej żywności, a także ograniczyć jej straty podczas procesów produkcji. Ostatnim ważnym punktem w planie United Nations na 2030 rok jest spowolnienie tempa generowania odpadów stosując recykling, redukcję oraz prewencję.

Statystyki pokazują, że 25% Polaków często wyrzuca jedzenie, głównie z powodu przeterminowania produktu lub zbyt dużych zakupów na potrzeby rodziny. Według jednej z grup projektowych Komisji Europejskiej to właśnie gospodarstwa domowe najbardziej przyczyniają się do marnowania żywności w UE (53%). Inne obszary gospodarcze również zwiększające skalę marnotrawstwa to gastronomia, handel oraz przemysł przetwórczy.

Każdego roku w samej Unii Europejskiej każdy mieszkaniec marnuje ok. 173 kg żywności, czyli w 28 krajach razem liczby te wynoszą aż 88 mln ton! Na szczęście edukacja w tym zakresie stale się rozwija, a polscy przedsiębiorcy dysponują narzędziami pokazującymi i monitorującymi straty żywności.

Jednym z działań przybliżających Polskę do spełnienia celu dwunastego jest plan znajdujący się w “Krajowym Planie Gospodarki Odpadami 2022”. Została w nim opisania prawidłowa kolejność i hierarchia postępowania z odpadami. Najistotniejszym krokiem jest zapobieganie powstawaniu większej ilości odpadów, ponowne ich użytkowanie, a także recycling i inne formy odzysku.

Kolejną inicjatywą jest poradnik “Jaka ryba na obiad?” opracowany i wypromowany pośród producentów jak i konsumentów przez WWF Polska. Opisuje on działania w kierunku zrównoważonej konsumpcji owoców morza i ryb. WWF w latach 2014-2016 prowadziła także kampanię (docierającą do ponad 14 milinów odbiorców) na rzecz utrzymania oraz ochrony różnorodności biologicznej w morzach i oceanach.

Jednym z niewielu pozytywnych efektów pandemii Covid-19 była możliwość opracowania planów regeneracyjnych, które umożliwią zapewnienie bardziej zrównoważonej przyszłości. W latach 2017-2019 Unia Europejska i aż 79 krajów sporządziło przynajmniej jedną regułę lub prawo w tym obszarze.

Poniżej linki do innych projektów przybliżających nas do spełnienia celu 12:
https://sdgs.un.org/topics/chemicals-and-waste
https://sdgs.un.org/topics/sustainable-consumption-and-production

 Joanna Kryda




reklama

Kalendarz

Prognoza pogody

3°C
1.54km/h
1003hPa
Dane pogodowe dostarcza openweathermap.org
reklama
reklama

reklama
Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej do czego służą i jak nimi zarządzać. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na ich używanie. ROZUMIEM