Relacja: Warsztaty kuchni azjatyckiej z Marcinem Sasinem w Cook Story by Samsung
2018-02-27 |
Warsztaty kulinarne - kuchnia azjatycka z Marcinem Sasinem w Cook Story by Samsung Wilanów - relacja
26 lutego 2018 roku w Cook Story by Samsung w Wilanowie odbyły się warsztaty kulinarne kuchni azjatyckiej z Marcinem Sasinem. Dziękujemy Cook Story za zaproszenie - możliwość poznawania tajników azjatyckich potraw pod okiem tego wybitnego szefa kuchni była niewątpliwie niesamowitym przeżyciem. Po prawie 4 godzinach poniedziałkowego wieczoru spędzonych na ciągłym krojeniu, szatkowaniu, smażeniu, gotowaniu, mieszaniu i redukowaniu z przerwami na degustację przygotowanych dań można stwierdzić jedno - było warto. Całemu wydarzeniu towarzyszyła bardzo sympatyczna atmosfera - nie było krzyków ze strony Szefa znanych nam z programów typu Master Chef!
Marcin Sasin - szef kuchni Restauracji inAzia w warszawskim Hotelu Sheraton
Marcin z kulinariami związany jest już od 19 lat. Od samego początku kariery pasjonowała go kuchnia azjatycka. Doświadczenia w tym zakresie nabywał podczas pobytów w Singapurze, Tajlandii, Chinach i Korei pod kuratelą najlepszych azjatyckich szefów kuchni. Obecnie jest szefem kuchni Hotelu Sheraton w Warszawie, gdzie kreuje menu aż czterech hotelowych restauracji - inAzia, SomePlace Else, Lobby Baru i Chef’s Table. Restauracja inAzia niezmiennie przoduje w zarówno ogólnopolskich jak i warszawskich rankingach restauracji serwujących kuchnię azjatycką. Cały czas podróżuje poszukując nowych smaków i oryginalnych produktów, które następnie wykorzystuje w swojej kuchni. Warsztaty były dobrą okazją do rozmowy z Marcinem, który uważa wilanowskie Cook Story by Samsung za jedno z najlepszych miejsc do prowadzenia warsztatów kulinarnych w całej Polsce.
Warsztaty kuchni azjatyckiej w Cook Story by Samsung - co gotowaliśmy?
Ostrygi zapiekane z sosem holenderskim
Na pierwszy ogień wrzuciliśmy pieczone ostrygi z sosem holenderskim. Jak twierdzi Marcin, najlepsze ostrygi to te najcięższe, więc po ocenie gramatury tych szlachetnych afrodyzjaków nauczyliśmy się je poprawnie otwierać. Okazało się również, że przyrządzenie sosu holenderskiego nie jest takie proste i wymaga sporo wysiłku przy mieszaniu. Efekt końcowy był fantastyczny!
Sakiewka z krewetkami, mango i czarną soczewicą
Druga w kolejności była sakiewka z ciasta na spring rolls z krewetkami, mango i czarną soczewicą. Tutaj również efekt był ciekawy, a samo danie bardzo smaczne.
Kalmary w sosie chili basil
Trzecim przygotowanym przez nas daniem były kalmary w sosie chili basil. Tutaj sugestie Marcina Sasina okazały się niezastąpione. Dowiedzieliśmy się jak przyrządzić kalmary, aby były nie gumowe a miękkie, soczyste i pełne smaku. Bardzo spodobało nam się to danie, głównie z powodu jego krótkiego czasu przygotowania. Jeśli wszystkie składniki przyszykujemy dzień wcześniej, przyrządzenie gotowej potrawy zajmie nam nie więcej niż 15 minut!
Deser z musem czekoladowym, mango lassi i świeżymi owocami
Oczywiście, jak na dobrą kolację przystało, nie obyło się bez porządnej porcji słodkości na deser!
Fotorelacja z warsztatów w Cook Story by Samsung
Więcej zdjęć z poniedziałkowych warsztatów kulinarnych z Marcinem Sasinem w Cook Story by Samsung w Wilanowie.